Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae. Sectiunea cuprinde articole diverse despre viata si activitatea Sfantului Ierarh Nicolae: predica la Sfantul Nicoale, Acatistul Sfantului Nicolae, obiceiuri de Mos Nicolae.

Ce puteti gasi in aceasta categorie?

 • Acatistul Sfantului Nicolae

  Acatistul Sfantului Ierarh Nicoale. Rugaciune catre Sfantul Nicolae.

 • Mos Nicolae - adevaratul Mos Craciun

  Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii, este Sfantul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, in Asia Mica si a pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos, erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

 • Mos Nicolae sau Sannicoara

  Mos Nicolae este o personificare la varsta senectutii, a timpului imbatranit care a preluat din Calendarul crestin numele si data de celebrare ale Sf. Nicolae (6 decembrie), personaj real (episcop din Myra, mort probabil in anul 342), aparator al dreptei credinte in Iisus. Lumea ce parea ca merge spre prabusire este salvata insa in fiecare an de Sannicoara, personaj mitologic imaginat ca un mos cu barba alba, calare pe cal, a carui atributie principala era vegherea portii cerului dinspre apus, pe unde incearca soarele sa se strecoare in tinuturile de miazanoapte.

 • Predica la Sfantul Nicolae

  Sfantul Ierarh Nicolae s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica in a doua jumatate a secolului III d, Hr., din parinti crestini bine instariti. Din frageda pruncie, el a fost crescut de parintii sai in duh de credinta si evlavie dupa invatatura cea dreapta a Bisericii, sadindu-i in suflet respectul si iubirea fata de cele sfinte si bineplacute lui Dumnezeu. Sorbind, de la varsta copilariei, din izvorul datator de viata al invataturii evanghelice a Domnului nostru Iisus Hristos, Sfantul Nicolae s-a nevoit cu toata ravna, de-a lungul intregii sale vieti pamantesti, sa sporeasca in credinta ti intelepciune, in dragoste si milostenie si, astfel, sa urce tot mai sus pe treptele desavarsirii.

 • Viata Sfantului Nicolae

  Viata Sfantului Ierah Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni, praznuit in Biserica Ortodoxa la data de 6 decembrie.